Het watersportseizoen komt er weer aan en wanneer je de boot uit de stalling haalt is deze smerig en
dof en zo wil je natuurlijk niet aan het vaarseizoen gaan beginnen?!

Gelukkig kan je hier wat aan doen, of laten doen. Bij Pleziervaartwinkel.com hebben we hiervoor een top merk in ons assortiment opgenomen Riwax! Dit van oorsprong Zwitserse bedrijf produceert milieuverantwoorde onderhoudsproducten van hoge kwaliteit. Oorspronkelijk is Riwax begonnen met het produceren van schoonmaakmiddelen voor de automarkt, waar het inmiddels niet meer uit de markt weg te denken is. Daarom heeft Riwax een speciale lijn ontwikkelt voor de watersport de RSlijn. Er zijn je al veel mensen voorgegaan met de poetsmiddelen van Riwax, dus lees hieronder even verder wat dit product voor jou kan betekenen.

Waarom je boot poetsen en polijsten?

Het weer en de weerselementen spelen een grote rol in verkleuring of dofheid van je boot en vooral bij polyester boten zie je dit snel en heel goed. Vaak zie je bij oudere boten dat er verwering en dofheid optreedt omdat de UV straling zijn werk doet op de gelcoat maar ook wanneer de boot langere tijd niet of niet goed schoongemaakt is kan het vuil ‘’inbranden’’ in het polyester en hoe langer dat je dit laat zitten hoe lastiger het wordt om de oude kleur en glans weer terug te krijgen. Regelmatig schoonmaken is dan ook noodzakelijk. Dit zorgt er niet alleen voor dat je boot mooi blijft, maar het scheelt ook veel werk. En hoe langer je het schoonmaken laat zitten hoe langer en moeilijker de poetsklus wordt .

Riwax stappenplan:

Uiteindelijk ontkom je er dan toch niet aan en ga je aan de poetsklus beginnen en Riwax heeft hiervoor en heel eenvoudig stappenplan en dit beschrijven we hieronder. Wanneer je de boot gaat polijsten is het handig om dit te doen op de kant, zeker als het gaat om een grote onderhoudsbeurt. Klein onderhoud kan ook gedaan worden in het water. Zorg daarnaast voor een goede voorbereiding. Volg het Riwax stappenplan en breng je boot weer in nieuwstaat.

Het Riwax stappenplan:

Stap 1: De boot wassen

De eerste stap is het geheel vetvrij maken en schoonmaken. Was de boot eerst met water en gebruikt
daarna RS Boatclean om de boot schoon te maken. Vervolgens goed afspoelen en droogzemen met een ramenwisser. Heb je bijvoorbeeld last van een kalk aanslag (of gele snor) kun je de RS Surface Clean gebruiken.

Stap 2:Matteren

Verkeert je gelcoat of lak in goede staat? Ga dan verder naar stap 3.
LET OP! Als de gelcoat of de lak met PTFE (teflon) is behandeld dienen onderstaande stappen gedaan te worden.

1: Neem de PTFE af met een Thinner en was daarna het oppervlak met RS Boatclean in de mengverhouding 1:5.
2: Matteer het hele oppervlak en voeg eventueel ammoniak toe aan het water in de handspuit. Was na met de RS Boatclean.

Wanneer de gelcoat sterk verweerd en dof is moet. deze gematteerd worden. Tijdens het matteren slijp je een dun toplaagje van de gelcoat weg. Dit is niet schadelijk voor de gelcoat, aangezien deze vrij dik is. Matteren is ook ideaal om krassen van fenders, een vervuilde waterlijn en een bruine snor weer schoon en glad te krijgen.

Wat heb je nodig?

Spuit
RS Boatclean
Matteerschijf
Riwax polijst en schuurmachine

Gebruik tijdens het matteren de handspuit om voldoende water op het oppervlak te sproeien. Kies de juiste korrel matteerschijf voordat je begint. Korrel 1000 is grof, 2000 is middel en 4000 is fijn. We raden je aan om met korrel 4000 te beginnen. Als de gelcoat in een erg slechte staat is kan er met korrel 2000 gewerkt worden. Vervolgens afwerken met korrel 4000. Lastige hoekjes kunnen met de hand gedaan worden. Gebruik hiervoor een losse matteerschijf en een emmer water.
Als het goed is ziet het oppervlak van de gelcoat er nu schoon, glad en erg dof uit. Dit is een ideaal moment om beschadigingen en krassen te repareren indien nodig.

Stap 3: Polijsten

De derde stap van de vier is de doffe of gematteerde gelcoat polijsten. Voor het op hoogglans brengen van de boot zijn speciale Polijstschijven nodig. De polijstschijven van Riwax hebben een lange levensduur en zijn verkrijgbaar in meerdere grofheden.

Een alternatief voor een polijstschijf is een schapenvacht. Deze worden voornamelijk gebruikt door de ervaren vakman of doe-het-zelver om oneffenheden en kleine beschadigingen snel weg te werken. Een groot voordeel van schapenvachten is dat de ondergrond minder snel warm wordt. Wanneer er met een schapenvacht gewerkt wordt moet gebruikt gemaakt worden van een tussenschijf.

Start het polijsten met aanbrengen van Riwasx RS02 of Riwax RS04 op een blauwe polijstpad of schapenvacht. Polijst met de machine de boot rustig op een laag toerental van 1200 tot 1400 toeren en voer dit langzaam op. Probeer geen druk uit te oefenen op de machine, maar laat deze het werk doen.

Vervolgens kan Riwax RS06 gebruikt worden om te zorgen voor een diepere glans en het wegwerken van poetsbanen. Breng ook deze aan op een poetspad en werk hetzelfde als met de RS02. Na deze stap ziet de boot er weer als nieuw uit.

Stap 4: Beschermen

Op dit moment zie natuurlijk al het resultaat van het harde werk dat je verricht hebt en deze glans wil je natuurlijk lang behouden en dat bereik je met het beschermen van gepolijste laag. Deze laag zorgt ervoor dat de glans nog dieper wordt en het vuil nog beter afgestoten wordt. Hiervoor kun je het beste een wax gebruiken. De wax vult kleine poriën in de gelcoat op en vormt een harde, beschermende toplaag. Het aanbrengen van de wax kan zowel met de hand als machinaal.

Gebruik tijdens deze stap Riwax star finish RS08 of Riwax Hard wax RS10 Het verschil tussen deze producten zit hem in de hardheid. RS10 is een hardere wax door de gebruikte Carnauba extracten. De Riwax RS08 is een product wat makkelijker verwerkbaar is met de hand voor met name op het dek van de boot.

Handmatig aanbrengen

Breng de vloeibare wax aan in een dunne laag met een poetsdoek, probeer gestructureerd te werken door stuk voor stuk te werken. Het is erg belangrijk dat je dit niet in de volle zon doet want dan kan de wax in het polyester drogen en dat is niet goed voor het eindresultaat.

Machinaal aanbrengen

De wax machinaal aanbrengen is ook mogelijk. Gebruik ook hier weer een excentrische machine voor. Maak gebruik van een zwarte polijstpad. Gebruik dan Star Finish RS08 of de Hard-Wax RS10. Als je gebruik maakt van een poetspad dien je hier overheen een microvezelhoes te bevestigen. Hierdoor behaal je een enorme tijdwinst met het poetsen.

Wanneer je klaar bent met deze klus kun je gaan genieten van het eindresultaat en met de boot op pad.

Andere opties

Wij bij Pleziervaartwinkel.com snappen ook dat dit niet de meest leuke klus is om te doen en daarom zou je dit ook door ons kunnen laten doen want wij zijn officieel gecertificeerd door Riwax om te mogen poetsen. Wil je weten wat het kost bel dan even naar 026-4456597 of stuur een mailtje info@scheepvaartwinkel.com en ontvang een vrijblijvende offerte.

In de winkel kopen

Dit blog is een handige tool om wat meer over het poetsen te weten te komen en wat je wanneer zou moeten doen. Maar wij kunnen ons voorstellen dat je een goed persoonlijk advies wil hebben en omdat wij alle Riwax producten op voorraad hebben in onze winkel aan de Nieuwe Kade 17 in Arnhem zou je daar ook naar toe kunnen komen zodat 1 van onze professionals je meer kan vertellen over de Riwax producten.