Er zijn zoveel keuzes in reddingsvesten dat je best wel eens het overzicht kwijt kunt raken. En voor elk type watersport is er wel een specifiek zwemvest. Zo heb je in een sloep een heel ander vest nodig dan wanneer je actief zeilt op grote meren of zeeën en zo heeft een waterskier weer hele andere eisen dan een roeier. Hoe maak je nu een keus welke reddingsvest voor jouw geschikt is?

Laten we eerst beginnen om het verschil tussen een zwemvest en een reddingsvest uit te leggen want dit vergemakkelijkt de keus voor vest al heel erg.

Zwemvesten:

Een zwemvest is in feite niets meer dan een drijfhulpmiddel, dit vest wordt gebruikt voor water- en funsporten. Dit vest doet niets meer of minder dan jou ondersteunen bij het drijven, je wordt niet automatisch op je rug gedraaid dus je moet altijd actief kunnen zwemmen. Dit type vest wordt veelal gebruikt bij bijvoorbeeld waterskiën
zwemvest bij pleziervaartwinkel.com

Reddingsvesten:

Het woord zegt het al dit vest is echt bedoeld voor de redding, een van de belangrijkste eigenschappen van een reddingsvest is dat deze ervoor zorgt dat wanneer je in het water valt (bij bewust zijn of niet) je altijd in een zeer korte tijd (enkele secondes) op je rug gedraaid wordt zodat je gezicht vrij is van het water en je kunt blijven ademen.

Deze reddingsvesten kunnen onderverdelen in 2 types:
Automatisch opblaasbaar
Schuim vesten

Het automatisch reddingsvest is een vest dat zich opblaast wanneer een zoutpatroon smelt door aanraking met water en een pin in een co2 cilinder prikt waardoor er lucht in een long geblazen wordt. Het grote voordeel van een automatisch reddingsvest is dat ze erg licht en zeer compact zijn waardoor je veel draagcomfort hebt, het grote nadeel is dat wanneer het vest eenmaal is opgeblazen het zouttablet en de co2 cilinder vervangen moet worden. Bij Pleziervaartwinkel.com hebben we al een automatisch reddingsvest met certificaat al vanaf €66,55 inclusief BTW.
Automatisch opblaasbaar reddingsvesten van pleziervaartwinkel.com

De reddingsvesten van schuim zijn wat groter en misschien wat lastiger op te bergen maar het grote voordeel (zeker voor kinderen) is dat je er gewoon mee kunt zwemmen en dat deze vesten geen onderhoud nodig hebben. Een ander groot voordeel is dat deze vesten op maat gekocht kunnen worden en daarom altijd een perfecte pasvorm hebben.
reddingsvest bij pleziervaartwinkel.com

Is een reddingsvest verplicht?

Het dragen van een reddingsvest aan boord van een pleziervaartuig is niet verplicht, wel is het verplicht voor elke opvarende een drijfhulpmiddel aan boord te hebben, zodat wanneer er nood aan de man is iedereen hiervan kan worden voorzien. Er zijn verschillende mogelijkheden maar er zijn ook zogenaamde pakketten van reddingsvesten die in een tas verpakt zijn en makkelijk op te bergen zijn. Zo heb je er weinig last van en voldoe je wel aan de wetgeving.

Keuren van automatisch opblaasbaar reddingsvest:

Een reddingsvest kan van levensbelang zijn als je ongewild te water raakt. Veel watersporters kiezen voor het gemak en comfort van een automatisch reddingsvest. Deze wordt bij contact met water in een paar seconden opgeblazen en draait je op je rug om verdrinking te voorkomen. In een noodsituatie wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat het vest goed functioneert. Zorg er daarom goed voor en laat regelmatig je reddingsvest keuren.

Werking van een automatisch opblaasbaar reddingsvest

Het opblaasmechanisme

Elk automatisch reddingsvest bevat een opblaasmechanisme voorzien van een CO2-patroon en een smeltcapsule. De grootte en inhoud van het patroon hangt af van het drijfvermogen. In het algemeen geldt dat een 150 Newton vest een 32-33 gram patroon heeft en een 190 Newton vest is uitgerust met een 38 gram patroon. Reddingsvesten in de zwaarste categorie hebben een 56 of 60 gram patroon,  afhankelijk van het merk en type vest. Dit is om een idee te geven, dus controleer het goed. Op het patroon vind je het productnummer, de producent en het gewicht.

Hoe blaast het vest zichzelf op

Een automatisch reddingsvest bestaat uit een binnentube (of long) voorzien van een beschermhoes, die tevens zorgt voor het draagcomfort. De tube is rondom afgesloten en zit vast aan het opblaasmechanisme. Dit mechanisme bevat een patroon met lucht en een smeltcapsule. Wanneer de capsule wordt ondergedompeld in het water, activeert het een pin die in het patroon schiet. Hierdoor wordt de lucht in razendsnel tempo verspreid in de tube en ontstaat drijfvermogen bij de belangrijkste plekken op het lichaam (borst en nek) met als doel het hoofd boven water houden.

Reddingsvest keuren, verplicht?

Het is in Nederland niet verplicht om een reddingsvest voor recreatief gebruik te laten keuren. Een tweejaarlijkse controle is wel ten zeerste aan te raden. Een goed werkend reddingsvest kan immers je leven redden. Bij professioneel en dagelijks gebruik is een 2 jaarlijkse keuring nodig.

Op welke punten wordt er gekeurd?

Een gecertificeerd keuringsstation controleert de dichtheid van het drijflichaam. Het vest wordt onder druk gezet om te kijken of er geen lucht wegloopt. Dit is essentieel om een goede werking te garanderen. Ook het CO2-patroon en de smeltcapsule worden gecontroleerd en eventueel vervangen. De automaat krijgt ook een inspectie en de staat van eventuele lichtjes en batterijen wordt tevens gecheckt. Na de grondige keuring vouwt de professional het reddingsvest weer netjes op.

Zelf zorg dragen voor een goede werking

Tussen de keuringsbeurten door dien je het reddingsvest zelf goed te onderhouden en controleren. Voor een betrouwbare werking is het natuurlijk ook essentieel dat het vest correct gebruikt wordt. We hebben enkele tips op een rijtje gezet:

  • Gebruik het reddingsvest niet als kussen.
  • Houd het reddingsvest vrij van zand en vuil.
  • Loop alle onderdelen geregeld na op slijtplekken en beschadigingen.
  • Zorg altijd voor een reserve herlaadset aan boord.
  • Bewaar het vest in een droge ruimte.
  • Houd in de gaten wanneer het reddingsvest gekeurd moet worden.
zwem-en reddingsvesten bij pleziervaartwinkel.com
luchtdichtheid

Desgewenst kan je de luchtdichtheid van het drijflichaam zelf controleren. Dit doe je door het reddingsvest op te blazen en het 24 uur te laten liggen. Vergeet het CO2-patroon niet te verwijderen (en later opnieuw te monteren). Is er lucht verdwenen? Probeer het vest dan niet zelf te repareren, maar schakel een professional in.

Een automatisch reddingsvest dat opgeblazen is geweest, kan met een nieuw patroon en tablet weer gebruiksklaar worden gemaakt. Omdat er niet altijd een gecertificeerd keuringsstation in de buurt zit, is het raadzaam om een herlaadset aan boord te hebben. Zo kan je in geval van nood de onderdelen zelf vervangen. Het is ook belangrijk dat het vest weer goed wordt opgevouwen. Schakel, indien mogelijk, een gespecialiseerde partij in. Zo voorkom je dat het reddingsvest zich niet goed kan opblazen en de veiligheid in het geding komt.

Keuren van reddingsvest bij Pleziervaartwinkel.com

Pleziervaartwinkel.com is gecertificeerd om alle systemen van reddingsvesten te controleren, te keuren en hiervoor certificaten uit te schrijven, je kunt je vest inleveren bij ons in de winkel maar ook is het mogelijk om het vest op te sturen zodat wij deze controleren en kunnen keuren voor u. Over het algemeen duurt de keuring 2 dagen. De kosten van de keuring zijn €26,50 inclusief BTW maar exclusief materialen want dit is afhankelijk van de onderdelen en het type vest.

Welk vest heb je nu daadwerkelijk nodig?

Het is belangrijk een aantal afwegingen te maken

  • Wat voor een watersporter ben ik? Dagrecreatie op een sloep of een actieve zeiler?
  • Heb ik voldoende aan een drijfhulpmiddel of heb ik een reddingsvest nodig?
  • Wil ik een schuim vest of een automatisch opblaasbaar vest?

En als slot:

Vergeet het vest voor de trouwe viervoeter niet, de meeste honden kunnen wel zwemmen maar het uithoudingsvermogen van de beestjes is ook niet oneindig.