Reinigen van dieseltanks: Voorkomen is beter dan genezen
Vervuilde diesel of een vervuilde dieseltank vormen tegenwoordig een groot probleem in sectoren waar veel gebruik wordt gemaakt van dieselmotoren, zowel in de pleziervaart als in de beroepsvaart. Dit probleem wordt vaak veroorzaakt door verouderde diesel, maar ook de invoering van verplichte biodiesel speelt een rol. Biodiesel bevat minder zwavel en heeft plantaardige olie als toevoeging.
Hoewel biodiesel beter is het voor het milieu, houdt het ook meer vocht vast dan gewone dieselproducten, en vocht in de tank is een belangrijke oorzaak van problemen. Vocht creëert namelijk een ideale voedingsbodem voor de zogenaamde dieselbacterie. Bacteriegroei in de tank leidt tot een dikke laag slijmerige drab die uiteindelijk in het brandstofsysteem terechtkomt, met alle gevolgen van dien, zoals verstopte filters, leidingen, injectoren, en motoruitval.
Hoe los je dat op?
De problemen die vervuilde dieseltanks met zich meebrengen kunnen zeer vervelend zijn:
- Plotselinge motoruitval op je boot, wat gevaarlijk kan zijn als je stuurloos op een rivier terechtkomt waar ook binnenvaartschepen varen.
- Motorschade door slechte diesel in de tank, met hoge reparatiekosten zoals kapotte verstuivers of een beschadigde brandstofpomp.
Er zijn veel additieven op de markt die je aan de diesel in de tank kunt toevoegen. Veel van deze additieven hebben een preventieve werking en voorkomen vochtvorming in de tank, en daarmee ook bacteriegroei. Er zijn ook additieven die bedoeld zijn om de bacteriën te doden, de zogenaamde biocides. Deze kunnen effectief zijn als je er tijdig bij bent. Echter, als er al sludge in de tank aanwezig is, is het van groot belang dat de hele tank professioneel gereinigd wordt. Zonder reiniging blijft het brandstofsysteem van de motor vatbaar voor verstoppingen door de sludge, en krijgen de bacteriën weer vrij spel zodra het additief is uitgewerkt. In de meeste gevallen is het reinigen van de tank de eerste en enige juiste stap om de bacteriegroei te bestrijden.
Periodiek onderhoud
Naar schatting heeft ongeveer 70% van de dieseltanks te maken met vervuiling. Het is daarom van groot belang om je tank regelmatig te laten reinigen. Het wordt aangeraden om de tank minstens elke 5 jaar te laten reinigen. Hier zijn enkele signalen dat onderhoud nodig is:
- De motor hapert of stottert
- Brandstoffilters raken verstopt
- Er is bruinzwarte afscheiding in de tank, filters of de motor
- Gebrek aan brandstofaanvoer
- Merkbaar verlies van vermogen
- De dieselmotor start slecht of helemaal niet, vooral na een lange periode stilstand
- De diesel ziet er troebel uit
- Roestvorming, veroorzaakt door salpeterzuurhoudende sludge
Hoe gaat zo’n reiniging in zijn werk?
Het reinigen van een dieseltank is een gespecialiseerde klus waarbij gebruikt wordt gemaakt van een speciaal ontwikkeld mobiel spoel- en filtersysteem. Het grote voordeel is dat in de meeste gevallen de brandstof hergebruikt kan worden met een minimaal verlies aan liters.
Het reinigingsproces verloopt als volgt:
- Tankinspectie, vaak uitgevoerd met camera-inspectie
- De inhoud van de tank wordt uitgepompt, gefilterd en tijdelijk opgeslagen
- Indien nodig wordt de drab van de tankbodem weggezogen
- Indien nodig wordt vergomming weer vloeibaar gemaakt
- De tank wordt leeggepompt om afval te verwijderen
- De tank wordt van binnen schoongespoten onder druk
- Er wordt een additief gebruikt om schuimvorming tegen te gaan
- De tank wordt opnieuw leeggepompt om afval te verwijderen
- De tank krijgt een spoelbeurt met het bacteriedodende middel CMG
- De gezuiverde wordt weer teruggepompt in de tank met een volledig waterblock
Het reinigen van je dieseltank is een investering in de levensduur en prestaties van je motor, en het verkleint het risico op onverwachte problemen tijdens je vaartocht. Periodiek onderhoud en preventieve maatregelen zijn essentieel om te genieten van een zorgeloze pleziervaart met een betrouwbare dieselinstallatie.