Categorieën
Pleziervaartwinkel
Dr. C. Lelyweg 2b, 6827BH Arnhem
+31 26 445 65 97
Ma - Vr  08:00 - 18:00 uur | Za 08:30 - 17:00
Desktop 1 – dynamisch megamenu
HomeWinterklaar maken buitenboordmotor

Buitenboordmotor winterklaar maken

Hoe doe je dat?

Het is erg belangrijk om je goed voor te bereiden op de winter door je buitenboordmotor winterklaar te maken. Dit helpt namelijk de levensduur van je motor te verlengen. Door de koude en vochtige weeromstandigheden in deze periode is de kans groter dat je motor aangetast wordt. Zorg dus dat je, na ieder vaarseizoen, je buitenboordmotor helemaal winterklaar is.

Winterklaar maken

Voor als je denkt dat jouw motor geen onderhoud nodig heeft, omdat je weinig hebt gevaren: ook dan is het heel belangrijk. Je buitenboordmotor heeft ook als je weinig vaart veel te verduren. Deze kan namelijk aangetast worden door oxidatie en anodes.

Kleine buitenboordmotoren

Zodra je een kleinere motor hebt, kun je die gemakkelijk zelf onderhouden. Het is wel belangrijk om hier in dit geval wat kennis over te hebben. Geen probleem als jij die niet hebt, want Pleziervaartwinkel helpt je graag bij het winterklaar maken van je motor. Mocht je zelf het winteronderhoud uitvoeren, dan is het vooral belangrijk dat je de volgende onderdelen controleert en indien nodig vervangt: olie, filters bougies, anode en impellers.

Winterklaar maken buitenboordmotor
Zelf aan de slag
  1. Wanneer je begint met het onderhoud is het belangrijk om allereerst de motorolie te verversen.
  2. Zodra je buitenboordmotor een oliefilter heeft, dien je deze gelijk mee te vervangen.
  3. Controleer daarna bij de bougies of alles nog naar behoren werkt en of contactpunten beschadigd zijn. Zodra er vuil op dit onderdeel zit, is het een kwestie van goed schoonmaken en de bougies opnieuw monteren.
  4. De anode moet op tijd vervangen worden. Dit onderdeel zit op het staartstuk van de boot en gaat galvanische corrosie tegen. Zodra de anode grotendeels weg is, moet je deze vervangen. Deze anodes zitten ook in de koelkanalen van de motor. Check regelmatig of deze vervangen moeten worden.
  5. De impeller transporteert koelwater en slijt snel, daarom moet deze regelmatig nagelopen worden. Zodra deze ongeveer 100 uur heeft gedraaid, is het belangrijk om de impeller te vervangen.

  Let op: als er geen toevoer van koelwater is, mag je de motor niet laten draaien. Zo beschadig je de impeller namelijk.

Het opbergen van je buitenboordmotor

Wij raden je aan om je motor in de winter, op een vorstvrije plaats, overdekt op te bergen. Plaats de motor in een verticale of liggende positie en hou er rekening mee dat er geen smeerolie in het filter komt.

Meer advies over het winterklaar maken van je buitenboordmotor? Neem contact met ons op of kom langs in onze winkel in Arnhem. Wij adviseren je graag.

Ik wil meer advies
Pleziervaartwinkel.com

Niet gevonden wat je zoekt? Neem gerust contact op 026 445 65 97

X
Chat openen
Roept u maar..
Welkom bij de Pleziervaartwinkel, waar zouden wij u mee kunnen helpen?